top of page

Hoe bewerk ik mijn foto's?

Een veel gestelde vraag: hoe bewerk ik mijn foto's? En, hoewel een goede kok nooit zijn recepten vrijgeeft, geef ik door middel van onderstaande video's toch een klein inkijkje in mijn bewerkingsproces.


Het bewerkingsproces

Het bewerkingsproces voor elke foto is anders, maarrr er zijn wel een aantal standaard 'procedures' die ik volg.


Lightroom

Eigenlijk gebruik ik Lightroom maar voor 1 ding: het selecteren van de foto's. Nadat ik de foto's van mijn SD kaart heb overgeplaatst naar mijn harde schijf, importeer ik ze in Adobe Lightroom (Classic).


De eerste selectie die ik maak is op scherpe/onscherpe foto's, d.w.z. de foto's waarbij het oog/de ogen goed scherp in focus zijn selecteer ik.


Uit die geselecteerde foto's maak ik weer een selectie om alle dubbele foto's eruit te halen. Uit die selectie maak ik vervolgens wéér een selectie om de allerleukste foto's over te houden.


Wanneer het gaat om foto's voor een klant, laat ik de keuze over aan de klant. Ik exporteer de foto's onbewerkt met een groot watermerk en laat de klant kiezen welke foto's ik ga bewerken.


Wanneer het gaat om foto's van Skye of om een portfolioshoot, kies ik uiteindelijk de foto's die ik mijn portfolio wil hebben.


Photoshop

Wanneer de keuzes zijn gemaakt, kan het echte bewerken beginnen. Ik bewerk mijn foto's altijd in Adobe Photoshop. De eerste bewerking gebeurt in Adobe Camera Raw, en de rest in Photoshop zelf.


Wanneer ik meerdere foto's van dezelfde locatie heb (vergelijkbare achtergronden etc.) bewerk ik die foto's tegelijkertijd om zo veel mogelijk consistentie te hebben.


Ik gebruik geen presets of actions waarbij er een filter over de foto komt. Wel heb ik zelf actions gemaakt in Photoshop die mijn workflow versnellen. Deze acties doe ik standaard bij elke foto (zoals verscherpen, contract toevoegen, storende elementen wegwerken etc.) en door ze als action in Photoshop op te slaan, scheelt dat veel tijd.


Video's

In de onderstaande video's kunnen jullie (versneld, heeeeeel snel ;) ) zien hoe ik een foto van begin tot eind bewerk.


Video 1


Video 264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page